Meiju Vartiainen

View Original

Människor dör i kön - Möjligheten att överleva har blivit en klassfråga

Vi ser det överallt just nu. Samtliga köer skenar. Vården, BUP, psykiatrin, polisen etc. har alla sina utmaningar och är på olika sätt överbelastade. Vi ser inte en fysisk kö där människor står bakom varandra på led. Den kön som vi ser och upplever är istället konsekvensen om att en gömd och icke synlig kö överhuvudtaget existerar. Kanske hade denna kö behövt vara synlig för att vi ska inse vilken utmaning vi står inför i samhället?

Jag ställer mig kritisk till situationen i samhället och till och med personalen inom vården uttrycker själv att människor dör i köerna. Jag har själv tidigare i livet varit med om en oerhört lång väntan som ledde till att jag sökte hjälp privat istället. Möjligheten att vända sig till exempelvis en psykolog privat har dock inte många då det kommer med en kostnad som man själv behöver täcka. Vi vet med andra ord att människor dör i köerna men jag skulle även våga påstå att möjligheten och förutsättningarna till att överleva har nu gått till den punkt att det blivit en klassfråga.

I dialog med människor genom livet finns det utöver de långa kötiderna även andra utmaningar. Ett exempel är att många jag pratat med vittnar om att konstant få en ny psykolog vilket resulterar i att psykologsamtalen behöver börja gång på gång på ruta ett. Detta gör att man har svårt att bygga tillit då tilliten just är kopplad till personen man samtalar med och där tillit är en av de största faktorerna för att vi ska våga öppna upp oss. Detta kan även leda till att personen som behöver samtalet inte orkar genomgå processen då inga framsteg upplevs vilket gör att vi kan tappa personer som en gång tog till sig modet att söka hjälp. Vid kontakt med en privat psykolog säkerställer man att man får ha kontakt med en och samma person helt på sina villkor.

Är de långa köerna endast ett problem inom vården? Jag tror att vi både ser, upplever och kommer att vittna om problem på andra områden framöver. När vården är belastad där människor ska kunna söka och få hjälp inom en rimlig tid resulterar det i andra konsekvenser såsom exempelvis behov av räddningsuppdrag och räddningsinsatser. Jag har själv bevittnat hur polisen skickar vidare de som ringer till psykiatrin och psykiatrin skickar vidare till primärvården och primärvården skickar tillbaka de som ringer till polisen - ett tydligt tecken att inte endast vården har köer som är ohållbara.

Vad är lösningen? Jag har inte kunskap och insikt nog att komma med lösningar på detta utan det jag vill göra är att som så många andra lyfta de utmaningar vi står inför. Det jag däremot kan se både som medmänniska, som en person som själv haft egna upplevelser inom detta och även på det jag följt på nyheterna är att vi nått en gräns som är totalt ohållbar. Det behöver ske en förändring och den förändring vi ser är för långsam. Jag har själv en idé om ett projekt jag kommer att driva kommande åren som ger oss alla samma ekonomiska förutsättningar att få hjälp hos privata psykologer i väntan på hjälp från vården och andra instanser. Med det sagt ser jag att många av oss företagare kan vara med och bidra. Sedan kan ett första steg såklart vara att vi faktiskt visar uppskattning till de personer som varenda dag arbetar häcken av sig för att korta ner köerna. Visa uppskattning både ekonomiskt och med en bra arbetsmiljö till de människor som arbetar exempelvis inom vården. Det är förutsättningen inte bara för att vi ska locka fler folk till att vilja arbeta med dessa frågor men framförallt för att behålla de som redan gör det.

Det finns hjälp att få, även när du väntar
Jag vill i detta inlägg även slå ett slag för att det finns olika vägar att gå om och när du behöver hjälp. Det är såklart bra om du alltid vänder dig till vården men i väntan i kön kan du även kolla på nedan alternativ. Jag skulle själv säga att det viktigaste är att oavsett var du tar hjälp ifrån så är det viktigt att du känner ett förtroende till personen du samtalar med. Om du inte känner att det känns rätt så tveka inte att byta.

  • Privat psykolog

    • Det finns många privata psykologer i de flesta städer. Enklast är om du googlar “Psykolog i min stad” och tar en första kontakt med någon.

  • Ungdomsmottagningen

    • Om du är under 23 år (I Umeå) kan du vända dig hit för olika typer av kostnadsfri samtalsterapi

  • Exempel på några online tjänster:

    • Vård och Psykolog: Min doktor, KRY

    • Känslor / Relationer: Tjejzonen, Killar.se, Unga relationer, Unga Lukas, BRIS, Tilja

    • Tvångsäktenskap / Hederrelaterat våld: Kärleken är fri

    • Ätstörning: Ätstörningslinjen, Storasyster, Ätstörning.se

    • Självmord: Mind (https://mind.se) , Livslinjen, Kulling.nu, Spes Stödlinjen

    • Missbruk: Tryggabarnen, Maskrosbarn (Under 18 år), Alkohollinjen, AA Anonyma alkoholister

    • Våld / Sexuella övergrepp: Storasyster, Kvinnofridslinjen, Välj att sluta, Linnamottagningen, Terrafems Jourtelefon (Hjälp på olika språk)

    • Brott: Brottsjouren

    • HBTQI: Regnbågslinjen

  • Terapeut

    • Högkänslighet Sverige AB har exempelvis en HSP (Högkänslighets) terapeut som heter Eleonore som är otroligt duktig och tar emot klienter per telefon. Hon riktar sig mot högkänsliga men skulle även rekommendera henne för de som inte är högkänsliga.

  • Coach

    • Känner du att dina utmaningar handlar om att hitta en väg framåt och inte nödvändigtvis om att bearbeta det som varit bakåt kan en coach vara ett bra alternativ. Jag har själv haft Annah Thunberg på Ledarskapscoachen som coach i många år. https://www.ledarskapscoachen.nu

Befarar du att du eller någon annan är i akut fara ska du såklart alltid ringa 112.